Despre proiect

OBIECTIVELE PROIECTULUI
Obiectiv general:

Dezvoltarea dialogului intercultural si cresterea gradului de intelegere a romilor din Bărăgan.
Obiective specifice:
1. Cresterea interesului artistilor fotografi romani fata de comuniatea roma.
2. Cresterea gradului de cunoastere a culturii orale si a elementelor de civilizatie traditionala roma din Bărăgan.
3. Dezvoltarea mijloacelor de protectie culturala a identitatii minoritatii rome din Baragan.

GRUPURILE TINTA ALE PROIECTULUI:
Grupuri tinta vizate in mod direct:
- artisti fotografi;
- comunitati de romi din Campia Bărăganului;
- publicul larg;

Grupuri tinta vizate in mod indirect:
- reprezentanti ai autoritatilor locale;
- familiile si cunoscutii artistilor din domeniul culturii;
- familiile si cunoscutii participantilor la expozitia de fotografie si a vizitatorilor site-ului;
- membrii comunitatii rome.


PRINCIPALELE ACTIVITATI ALE PROIECTULUI:

Pregatirea concursului regional de fotografie "Romi in Bărăgan - Inventarierea unui mod de viata"

Concursul de fotografie are ca tema viata comunitatii rome din Bărăgan. Se va recomanda urmarirea de catre participanti a diferitelor obiceiuri / traditii, a conditiilor de viata ale romilor, a portului specific, surprinderea convietuirii dintre romi si romani, activitati legate de mestesugurile traditionale.


Derularea si finalizarea concursului de fotografie

Participantii isi vor crea un cont cu username si password pe pagina web dedicata proiectului pentru incarcarea fotografiilor participante la concurs, cu posibilitatea incarcarii a maxim 3 poze de catre fiecare participant. Pozele vor fi insotite de o descriere a locului si de data realizarii precum si de un titlu sugestiv. In cadrul concursului nu sunt acceptate poze preluate de la alti autori, participantul fiind direct raspunzator pentru respectarea legislatiei dreptului de autor. Fotografiile incarcate in sectiunea concurs vor putea fi vizualizate de toti vizitatorii paginii care pot vota o singura data, doar o fotografie, pentru a se stabili castigatorul premiului de popularitate. Premiile I, II, si III vor fi stabilite de catre comisia de jurizare iar premiul de popularitate se stabileste de catre votantii on-line. Anuntarea castigatorilor se va realiza pe site-ul web, contul Facebook si in presa scrisa prin publicarea unui material. Decernarea premiilor va avea loc la vernisajul expozitiei de fotografie.


Pregatirea si derularea campaniei de teren in comunitatile de romi din Bărăgan.

In cadrul activitatii se vor identifica 10 comunitati din Bărăgan cu populatie roma semnificativa, din randul carora se vor culege si inventaria istorisiri cu valoare exemplara pentru viata romilor din Bărăgan. Inaintea derulararii campaniei de teren se vor elabora instrumentele de inventariere: chestionar, ghid de interviu, fise de observatie. Pe parcursul campaniei de teren vor fi distribuite de catre voluntari pachete promotionale ce contin, fiecare: 1 punga, 1 tricou, 1 sapca, 1 pix personalizate precum si pliante cu informatii despre solicitant si proiect.Pregatirea expozitiei de fotografii "Romi in Bărăgan - Inventarul unui mod de viata"

In cadrul activitatii se va sorta materialul fotografic din cadrul concursului de fotografie si din timpul campaniei de teren si se vor alege 11 fotografii ce vor fi imprimate si inramate impreuna cu cele 4 castigatoare pe format 50cmx70cm. De asemenea se vor selecta si fotografii ce vor fi printate pe 10 roll-up-uri cu dimensiuni de 100cmx200cm. Fotografiile prezente in cadrul expozitiei vor fi prezentate si in cadrul catalogului expozitiei ce va fi distribuit vizitatorilor pe parcursul desfasurarii evenimentului.


Pregatirea si tiparirea lucrarii "Romi in Bărăgan - Inventarul unui mod de viata" (valorificarea materialului adunat pe perioada campaniei)

Activitatea consta in transcrierea inregistrarilor audio din timpul campaniei de teren, in prelucrarea, selectarea, analiza transcrierilor si a instrumentelor de inventariere (chestionare, fise de observatie) in scopul inventarierii in cadrul lucrarii "Romi in Bărăgan - inventarul unui mod de viata" a istorisirilor relevante despre viata si cultura romilor din Bărăgan. Lucrarea va fi realizata de experti si va fi tiparita in 1000 de exemplare.Organizarea, vernisajul si desfasurarea expozitiei "Romi in Bărăgan - Inventarul unui mod de viata"

Expozitia se va desfasura in spatiul pus la dispozitie de catre partener in cadrul Muzeului Judetean Ialomita pe o perioada de 2 luni. Se va amenaja spatiul expozitional, se vor amplasa exponatele. Expozitia va fi lansata prin organizarea vernisajului la care vor fi prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice, mass media, iubitori de cultura. De asemenea in cadrul vernisajului vor fi decernate premiile castigatorilor concursului de fotografie si va fi lansata lucrarea "Romi in Bărăgan -Inventarul unui mod de viata". Intrarea in expozitie va fi gratuita.
Vizitatorii vor primi pliantul si catalogul expozitiei.
Itinerarea expozitiei de fotografie

Expoziţiile se vor desfăşura în spaţiile puse la dispoziţie de către primăriile/şcolile/consiliile locale din cele 10 comunităţi de romi din proiect(Jud. Ialomiţa: Traian, Albeşti, Borăneşti, Vlădeni; Jud. Călăraşi: Mânăstirea, Borcea, Spanţov; Jud. Brăila: Roşiori, Berteştii de Jos, Gropeni), pe o perioda de 2 zile în fiecare localitate.

Rezultatele atinse în cadrul proiectului:

- 1 campanie de teren privind inventarierea istorisirilor orale ale romilor;
- 10 comunităţi de romi studiate (Jud. Ialomiţa: Traian, Albeşti, Borăneşti, Vlădeni; Jud. Călăraşi: Mânăstirea, Borcea, Spanţov; Jud. Brăila: Roşiori, Berteştii de Jos, Gropeni)
- 1 concurs fotografie “Romi in Bărăgan – Inventarul unui mod de viata” (Temele surprinse în cadrul concursului au fost: urmărirea diferitelor obiceiuri / tradiții, a condițiilor de viața ale romilor, a portului specific, surprinderea conviețuirii dintre romi și populația majoritara, activitați legate de meșteșugurile tradiționale specifice romilor din zona Bărăganului);
- 7 premii pentru concursul de fotografie (Locul I: Ivan Ionuţ - "Ritualul zilnic al ceaunului." şi Paşata Ionel - "Soarele la asfintit...si io tot mai rasarit!"; Locul II: Dobre Nicu Adrian - "Ce-ar zice Vasile Alecsandri si Porojan al sau!" şi Paşata Ionel - "Timpule, tigan batran, trage satra mai la drum! "; Locul III: Florin Floreanu - "Atelier de fierarie" şi Vintilă Mircea - "Adu furca buna"; Premiul de popularitate: Ivan Ionuţ cu fotografia "Sfarsitul zilei in jurul focului." care a primit 2861 like-uri.)
- 1 expozitie de fotografie “Romi in Bărăgan – Inventarul unui mod de viata”;
- itinerarea expoziţiei de fotografie în cele 10 comunităţi de romi din Bărăgan;
- 1000 exemplare lucrare “Romi in Bărăgan – Inventarul unui mod de viata” (Materialul colectat pe teren cuprinde informaţii esenţiale despre cultura romă, iar lucrarea în cadrul căreia este valorificat este gândită ca un instrument menit să îmbunătăţească procesul de înţelegere şi acceptare a diversităţii culturale)
- 1000 exemplare catalog expozitie “Romi in Bărăgan – Inventarul unui mod de viata”;
- 120 exemplare din lucrare distribuite catre institutii de cultura.

Despre noi

OBIECTIVE SPECIFICE:
- Cresterea interesului artistilor fotografi romani fata de comuniatea roma.
- Cresterea gradului de cunoastere a culturii orale si a elementelor de civilizatie traditionala roma din Baragan.
- Dezvoltarea mijloacelor de protectie culturala a identitatii minoritatii rome din Baragan.

REZULTATELE PROIECTULUI:
- Promovarea educatiei prin arta si cultura pentru un public mai larg
- Consolidarea si promovarea istoriei culturale a minoritatii rome
- Realizarea unui eveniment cu si despre minoritatea roma

Facebook

Detalii contact

romiinbaragan.ro

Adresa: Bd. Matei Basarab, bl U21, sc. A, ap. 3, parter, cod poştal 920072
Slobozia, jud. Ialomiţa
Telefon: 0371 356 956
Fax: 0372 895 231
Email: centrullabor@yahoo.com